Jag tränar din häst

Om Elina Enzian

Hästar har varit min passion sedan barnsben. Jag har med åren specialiserat mig på svårlastade hästar och att hitta ett samspel, få hästen lugn och trygg inför lastningen är och har varit mitt mål sedan 10 år tillbaka. 

Jag som driver Enzian Equus Education heter Elina Enzian och är 29 år gammal. Så länge jag kan minnas har jag alltid dragits till hästar trots att jag är uppvuxen i ett lugnt villaområde utan hästintresserade föräldrar. När jag såg en häst skulle jag omedelbart dit och det spelade ingen roll om det var en riktig eller en karusellhäst. Som många andra hästtokiga barn började jag att rida på ridskola vid 8 års ålder och önskan om en egen häst fanns alltid där.

Några år senare, när jag var 12 år gammal, var jag på Flyinge med min hästintresserade mormor. Vi var där för att titta på Monty Roberts som hade clinic framför en fullsatt läktare. Både jag och mormor var väldigt berörda och upprymda efter Montys lugna och inkännande sätt att träna hästarna. Där och då visste jag inte det men det var början på min resa till att bli en av Sveriges sex certifierade Monty Roberts Instruktörer.

Jag började därför min utbildning här i Sverige hos Ann Lindberg som är den första instruktören i vårt avlånga land. Eftersom jag var väldigt ung gick jag fortfarande i skolan samtidigt som jag lärde mig mer om Montys träningsfilosofi ”Join-Up”.

Året efter studenten åkte jag äntligen till Monty Roberts gård ”Flag Is Up Farm” i Kalifornien för första gången. Det var svårt att ta in att jag faktiskt var där. Jag fortsatte min utbildning i USA de kommande åren och åkte fram och tillbaka samtidigt som jag läste till fritidslärare på Malmö Universitet. Kunskapen jag fått lära mig på ”Flag Is Up” är ovärderlig och mina bästa lärare har varit hästarna, speciellt de vilda mustangerna jag fått chansen att träna och hantera. 

Sommaren 2017, efter tre månaders praktik hos Monty, blev jag äntligen certifierad Monty Roberts Instruktör. Jag har sedan dess drivit mitt företag och specialiserat mig på träning av svårlastade hästar. Jag brinner verkligen för att träffa olika hästar och människor för att hjälpa dem till en säkrare och lättare lastning som skapar mer frihet att åka vart man vill.

Min egen häst heter Hafleygur fra Kathrinesminde som jag köpte i Danmark som 2,5 åring och som jag ridit in själv. Mitt hjärta klappar lite extra för islandshästarna och jag har haft islandshäst sedan 13 års ålder.

Elina lastar sin islandshäst

Elina lastar sin islandshäst.

Elina jobbar även med klickerträning

Klickerträning med hästen.

Fronturlastning är A&O för svårlastade hästar

Fronturlastning är A & O för svårlastade hästar.

Elina och Háfleygur fra Kathrinesminde

Elina och Háfleygur fra Kathrinesminde.

Mina bästa lärare har varit hästarna, speciellt de vilda mustangerna jag fått chansen att träna och hantera.

Hur kan jag hjälpa dig och din häst? Hör av dig så diskuterar vi den träning som passar just era utmaningar.

Reportage om mig

Elina Enzian Education

Nyligen blev jag intervjuad av Svenska Islandshästförbundet och för två år sedan gjorde även Hippson ett reportage om mig.

Rulla till toppen