Jag tränar din häst

Lastträning av häst

Ditt och hästens samspel är alltid i fokus. Jag utgår från ert läge och vi diskuterar problematiken. Oavsett var vi börjar är målet alltid en trygg och lugn häst.

enzian-equus-education-jag-tranar-din-hast
För alla

Min lastträning

Min träning med hästarna är mjuk, inkännande och stegvist upplagd. Mitt motto är att det ska vara lätt för hästen att lyckas och göra rätt samt fokusera på att belöna och uppmuntra det hästen gör bra. Då får vi en lugn och positiv häst som tycker om att vara i vårt sällskap. I grund och botten tränar jag hästarna med tryck och eftergift men har de två senaste åren även börjat träna hästar med klickerträning. Klickerträningen ser jag som ett extra verktyg och som ett kraftfullt och effektivt sätt att träna hästar på. Det kan ibland vara ingången till en lyckad träning när hästen har dålig erfarenhet av tryck och eftergift. När jag tar mig an en ny träningshäst är det viktigt för mig att få så mycket information om hästen som möjligt då ett beteende alltid har en orsak. Jag vill veta information om hästen historiskt, hur dess vardag och rutiner ser ut, om det skett någon förändring för hästen nyligen, när problemet uppkom och hur dess skadehistorik ser ut. I denna information kan det finnas förklaringar till beteendet som gör att vi kan hjälpa hästen. 

Hur går lastträningen till?

Efter bokad tid kommer jag till dig och din häst vanligtvis med min Ifor Williams hästtransport. Transporten har fronturlastning vilket gör stor skillnad för hästen och dess inlärning. Nio av tio hästar tänker inte framåt utan bakåt när det börjat blir problem med lastningen. Med hjälp av fronturlastningen får hästen ett framåttänk och vi kan komma snabbare framåt till en lösning på problemet.

Jag börjar med att introducera hästen till Dually Grimman. Grimman är Monty Roberts egna träningsgrimma och den använder jag alltid vid lastning. Jag börjar med några övningar för att jag och hästen ska känna varandra. Där efter börjar jag träningen vid transporten och tar det stegvis. Vid ett första besök koncentrerar jag mig på första steget i lastning som är att hästen ska vilja gå på och vilja stå kvar. Det är grunden till lastningen och jag går inte vidare till nästa steg förens hästen visar att den är redo för det.

När hästen gjort framsteg brukar det vara bra läge för en paus på ca en kvart. Hästen får äta lite och processa det den precis gjort. Under tiden tränar jag dig som hästägare utifrån vad jag känner att hästen behöver för guidning.

Efter pausen kan det vara läge för dig som hästägare att lasta din häst samtidigt som jag står bredvid och instruerar. Vi pratar om ett fortsatt träningsupplägg och bokar eventuellt en ny tid då lastträning är en process som behöver ske över tid, speciellt om hästen varit med om något traumatiskt.

enzian-equus-education-miljotraning-barn
För barn

Miljöträningskurs

Direkt efter studenten började jag jobba i skola och på fritidshem med elever och 2018 tog jag examen som fritidslärare på Malmö Universitet. Jag slutade jobba som lärare i början av 2022 och vill nu fortsätta jobba med barn och ungdomar tillsammans med hästar. Hösten 2023 kommer jag gå utbildning hos ”Lära med hästar” och fördjupa min kunskap om hur hästen kan användas i lärandet tillsammans med barn.

Mitt arbete har redan börjat och jag har anordnat miljöträningskurser för barn på olika ridklubbar runt om i Skåne. Miljöträningskursen har som syfte att lära barnen samarbeta med hästen men också med varandra. Det ger barnen mer kunskap om hur hästen kan reagera och hur man på ett mjukt sätt kan träna hästen att bli mer trygg med olika skrämmande föremål. Aktiviteten främjar också till att öka den egna individens självförtroende, empati och känsla av att man kan mer än vad man tror. Vi reflekterar över känslor och tankar och hästarna blir bryggan för denna diskussion. I samspelet blir hästen barnets spegelbild vilket tränar förståelsen av hur det egna beteendet och handlandet påverkar andra.

Hur går miljöträning för barn till?

Jag bygger upp 6-7 olika stationer/övningar som barnen och hästarna får prova på. Jag visar alla stationer med en häst samtidigt som jag berättar hur hästar lär och ser världen annorlunda jämfört med oss. Jag tar upp varför miljöträning är viktigt och hur vi ser små signaler som hästen visar. Jag berättar hur vårt kroppsspråk påverkar hästarna och att vi vill göra det lätt för hästarna att göra rätt. Alla barnen får sen göra övningarna/stationerna två och två tillsammans med en häst. Vi avslutar med en gemensam utvärdering där vi pratar om nya lärdomar och tankar samt tar upp att även hästarna har olika personligheter precis som vi.

Hur vill du och din häst ha det?

Hur kan jag hjälpa dig och din häst?

Fyll i formuläret

Fyll i dina önskemål och funderingar så återkopplar jag så snart jag kan på din förfrågan.

Ring för konsultation

0707-82 60 50

Rulla till toppen